Despre produse

Stepco – tradiție și inovație în prelucrarea metalului

Despre orașul Huși probabil ați auzit mulți dintre voi, în special sub denumirea de „Orașul dintre vii”, fiind înconjurat încă din vechime de podgorii. Ceea ce mai puțini dintre voi știu este că, aici, în orașul dintre dealuri însorite, podgorii bogate și tradiție viticolă, s-a născut în anul 2017 un start-up înființat de o familie pasionată de confecții metalice.

Stepco a crescut de la an la an și s-a transformat într-un business specializat în realizarea de confecții metalice, într-o manieră modernă, inovatoare și ușor atipică uzanțelor din domeniu. 

Deși prelucrarea metalului este o activitate cu tradiție, tehnicile abordate în realizarea produselor Stepco sunt mai puțin cunoscute, clienții având numeroase întrebări și nelămuriri cu referire la modul de lucru, durabilitate, modele etc. Pentru a veni în sprijinul tuturor celor interesați, fondatorii acestei afaceri au dat curs tuturor solicitărilor informative, răspunzând prin intermediul acestui articol.

1. Există tradiție în prelucrarea metalului, în familia proprietarilor Stepco sau de unde a pornit ideea acestei afaceri?

Încă din 2006, acest domeniu ne-a atras atenția și, treptat, am acumulat cunoștințe în ceea ce privește confecțiile mecanice. Totuși, nu am ajuns atunci la a face un business în acest domeniu. Ulterior, auzind de programele de finanțare “start-up nation”, m-am gândit să încep din nou această activitate de prelucrare a metalului și am pus bazele afacerii Stepco, în cursul anului 2017.

2. Ce produse realizați și ce materiale folosiți? Utilizați și combinații de metal cu alte materiale?

Domeniul principal de activitate este realizarea de panouri decorative din tablă decupată, cu o gamă largă de întrebuințări (porți, garduri, balustrade, panouri decorative pentru fațade de clădiri, panouri decorative pentru grădină, mobilier stradal), dar și construcții metalice structurale pentru hale industriale sau diverse spații de depozitare. În ceea ce privește materialele, de regulă folosim tablă neagră de 3 mm și țeavă cu diferite dimensiuni, în funcție de dimensiunea panourilor și întrebuințarea lor.
În ceea ce privește combinațiile de materiale, da, se poate realiza un panou compus din texturi sau culori distincte. De regulă, acest tip de tablă decupată se combină foarte bine cu lemn sau sticlă, însă suntem deschiși să testăm și combinații mai atipice, în funcție de proiect și design (plastic, policarbonat, sisteme de iluminat integrate etc.).

3. Ce tipuri de garduri metalice și obiecte decorative se pot realiza din tablă decupată?

Nu avem un model anume de gard metalic, putându-le realiza aproximativ în orice format sau design, în combinații variate de materiale, precum policarbonat, sticlă, lemn, dar și garduri simple, doar din tablă.
În ceea ce privește obiectele decorative, ne-am concentrat foarte mult pe tablouri, mobilier stradal și de grădină, sculpturi exterioare, corpuri de iluminat, grătare, fire pit-uri sau jardiniere pentru flori. Enumerarea poate continua cu orice alte idei vom primi de la clienți sau colaboratori, dând curs tuturor provocărilor primite cu bucurie și creativitate. O gamă de produse pe care am dori să o dezvoltăm o reprezintă sculpturile decorative pentru grădină, concepute din diferite metale, precum tablă neagră, inox sau tablă CORTEN.

4. Confecționați și scări interioare sau exterioare? Cât de sigure sunt acestea?

Portofoliul nostru include și câteva lucrări reprezentând scări, atât pentru interior, cât și cu utilizare exterioară. Nu spunem că scările din metal sunt mai sigure decât cele realizate din lemn sau beton. Însă, cu tehnologia pe care o folosim noi, putem spune că le facem să fie mult mai echilibrate, cu atenție sporită pe detaliile executate, atât ca dimensiune și încadrare în spații cu dificultate, cât și estetic, deoarece acest scări arată foarte bine, mai ales în combinație cu elemente din lemn și cu iluminat integrat în structura lor.

5. Care sunt tehnicile pe care le utilizați în realizarea produselor comercializate?

După ce s-a finalizat etapa de măsurători pentru lucrare, stabilim cu beneficiarul sau cu designerul un model de principiu, materialele și cromatica dorite, după care se realizează proiectul produsului respectiv. După ce am primit un răspuns pozitiv de la client, trecem la etapa de producție, care cuprinde următorii pași de execuție:

  • Debitarea cu plasmă a panourilor din tablă
  • Curățarea lor de toate impuritățile rezultate în urma manipulării și debitării
  • Îndoirea panourilor la Abkant, atunci când este cazul
  • Încadrarea lor în rame realizate din țeavă
  • Șlefuirea, finisarea și pregătirea pentru vopsit
  • Sablarea și vopsirea în câmp electrostatic, indiferent de dimensiunea sau întrebuințarea panourilor
  • Montajul la beneficiar.

6. Cum are loc vopsirea metalului?

Procesul de vopsire se realizează doar în câmp electrostatic cu vopsea pulbere, băgată în cuptor la o temperatură de 200 grade C, pentru polimerizarea sau lichefierea pulberei. Datorită acestui proces, vopseaua va ajunge chiar și în cele mai ascunse locuri, izolând foarte bine materialul brut utilizat.

7. Care este diferența dintre gardurile confecționate din coală de metal față de cele realizate din metal sudat? Cât de sigure sunt gardurile din metal perforat?

Principala diferență o constituie tehnica pe care o utilizăm, respectiv faprul că îndoim tabla, acolo unde este posibil acest lucru. Astfel, evităm intervenția cu sudură pe panouri sau suprapunerea între materiale. Prin acest procedeu, obținem la final un panou continuu, cu o rezistență excelentă la intemperii.
Referitor la gradul de protecție pe care îl asigură gardurile noastre, putem spune că, fiind realizate dintr-o singură foaie de tablă și înrămate cu țeavă, panourile nu oferă suport pentru escalare și sunt rezistente antiefracție, neputând fi tăiate cu ușurință, ca în cazul gardurilor din plasă, de exemplu.

8. Prin ce se remarcă gardurile sau balustradele realizate de voi?

Sunt moderne, în trend am putea spune, ușor de personalizat și de adaptat la orice dimensiuni. Având propriul birou de proiectare, putem personaliza orice lucrare, chiar și atunci când primim imagini de referință obținând produse unicat. Unele modele vor oferi ambientului o notă de spațialitate, prin transparența și delicatețea designului, oferind totodată senzația de siguranță prin duritatea materialului, alte modele mai compacte și încărcate decorativ asigurând intimitatea oricărui perimetru.

9. Ce aduce original Stepco.ro în domeniul său de activitate?

Dincolo de pasiune și implicare, vrem să oferim clienților noștri posibilitatea de a beneficia de modele unicat, personalizate după arhitectura și designul casei, dar și în conformitate cu preferințele lor. În acest sens, am investit nu doar în echipamente și specialiști pe parte de execuție, cât și într-un birou de proiectare și personalizare a produselor confecționate de firma noastră, pentru a putea satisface intern toate nevoile celor care apelează la noi.
Din punct de vedere al tehnologiei folosite, noutatea vine din metoda realizării panourilor, prin îndoirea tablei, în loc de suprapunere sau sudură, așa cum am explicat într-unul dintre răspunsurile anterioare.

Sperăm că informațiile și detaliile furnizate în acest articol, drept răspunsuri la întrebările primite de-a lungul timpului de la clienți, vor fi de ajutor tuturor celor interesați, pentru a se familiariza cu domeniul Stepco și cu produsele realizate de noi. Așteptăm cu nerăbdare ideile voastre pentru viitoarele proiecte pe care le vom pune împreună în practică, cu creativitatea și implicare. Nu ezitați să ne contactați!

 

Produsele noastre

Lasă un răspuns